Стипендије Немачке фондације за животну средину за мастер дипломце

Немачка фондација за животну средину додељује стипендије за праксу или истраживачки боравак у трајању од 6 до 12 месеци у организацијама у Немачкој (универзитети, институти, министарства, невладине организације, приватне компаније).

Програм је намењен мастер дипломцима који су диплому стекли у последњих 5 година, мастер студентима при крају студија или студентима докторских студија (у току студија), који су грађани Србије са пребивалиштем у Србији, са знањем немачког или енглеског језика.
 
Програм стипендија подржава најшири спектар струка уз услов да је предлог пројекта у области заштите животне средине, екологије, одрживог развоја, климатских промена или обновљивих извора енергије. 
 
Конкурс је стално отворен, а пријаве се разматрају два пута годишње – 5. марта и 5. септембра.
 
Документа за пријаву
  • биографија, 
  • предлог пројекта (до три стране са описом проблема, методологијом рада и очекиваним резултатима), оверена копија дипломе и званични превод, 
  • писмо препоруке универзитетског професора,
  • сертификат или потврда о знању немачког или енглеског језика. 

Препорука је да кандидат сам пронађе ментора и менторску организацију у Немачкој са којом ће договорити предлог пројекта као део пријавне документације. 

Документација се припрема на енглеском или немачком језику. 
 
Након првог круга селекције кандидата, изабрани кандидати се позивају на интервју који се одржава крајем септембра или у октобру (од 2020. године одржавају се онлине интервјуи). Почетак стипендије је 3-4 месеца након позитивног одговора Комисије за избор нових стипендиста. 
 
Прве три седмице боравка у Немачкој подразумевају похађање курсева немачког језика, упознавање са немачком културом и градовима у организацији DBU фондације, а остатак у изабраној организацији.
 
Програмом је обезбеђена месечна новчана накнада у износу од 1350 евра, као и трошкови здравственог осигурања, док су трошкови истраживања углавном покривени од стране институције домаћина. 
 
Више о овом програму стипендија можете наћи на овом линку