Можда је за почетак најбоље да од својих колега чујете шта је то мобилност, зато погледајте Еразмус+ искуства и Еразмус Мундус искуства.

Искуства колега са мобилности у Крагујевцу можете погледати у следећем видеу.  

ШТА ЈЕ МОБИЛНОСТ СТУДЕНАТА?

Под појмом мобилност подразумевамо академску мобилност, која се односи на студенте и запослене у области високог образовања, који одлазе на неку другу високошколску институцију у својој или некој страној земљи, на одређено време.

ИСТОРИЈА МОБИЛНОСТИ

Један од најстаријих програма мобилности је Ерасмус (EuRopean Community Action Scheme for the Mobility of University Students) - пројекат Европске уније за размену студената који је покренут 1987. Програм је назван по холандском филозофу Десидеријусу Ерасмусу, који је живео и радио у бројним местима широм Европе, желећи да стекне више знања и искуства.

Eразмус Мундус програм, који је претходио Еразмус+ програму, представљао је вид подршке сарадњи и мобилности у високом образовању кроз промовисање најквалитетнијих европских мастер и докторских студија. Програм је имао за циљ унапређење квалитета високог образовања и међукултурног разумевања кроз сарадњу са партнерским земљама (земље које нису чланице ЕУ-a). У оквиру Eразмус Мундус програма поникли су Eразмус Мундус заједнички мастер програми, Eразмус Мундус заједнички докторски програми и Eразмус Мундус мреже за размену, које су омогућавале размену студената и запослених и чак целокупне мастер или докторске студије. 

Еразмус+ је актуелни програм Европске уније који има за циљ да подржи активности и пројекте у области образовања, младих и спорта за период од 2014. до 2020. године. 

Еразмус+ програм има три кључне активности - KA1, KA2 i KA3 и два одвојена дела - Жан Моне и Спорт. 

Пројекти у оквиру Кључне активности 1 (КА1) су пројекти мобилности зарад учења и стицања нових вештина и подржавају пројекте за међународну кредитну мобилност, који омогућавају студентске размене и мобилност наставног и административног особља запосленог на високошколским институцијама. Део КА1 су и Еразмус Мундус заједнички мастер програми, који омогућавају студирање и стицање мастер диплома на европским универзитетима.

У Еразмус+ програму осим стипендирања студентских размена и целокупних студија, постоје могућности и за финансијску подршку у реализацији студентске праксе у програмским земљама, којима припада и Србија од 2019. године. 

Опште информације о Еразмус+ програму можете погледати у следећем видеу

Преглед актуелних Еразмус+ конкурса можете наћи овде

Ерасмус искуство - културни феномен

  • За многе прва прилика да живе и студирају у иностранству
  • Поред образовног, има и друштвени и културолошки аспект → прилика да се учи, али и да се прошире видици, да се упознају друге културе и успоставе везе са колегама из целог света. 

 

Искуства колега - рекли су о Еразмус+ програму: 

  • Еразмус се не пропушта
  • Еразмус је нешто што се памти цео живот
  • Путовања, људи, сви ти незаборавни тренуци - то су ствари које немају цену.

Иксуства колега са Еразмус+ размена можете погледати на страници Еразмус+ алумни Универзитета у Крагујевцу, у секцији Е+ Алумнисти - Извештаји.

____________________________________________________________________

CEEPUS (Central European Exchange Programme for University Studies) је средњеевропски програм за размену студената и наставног особља чије је седиште у Бечу. CEEPUS омогућава размене у виду кредитне мобилности, краћих истраживачких боравака у циљу израде завршних радова/ мастер и докторских теза, реализације предавачких активности, као и тзв. летњих школа.

У програму CEEPUS мобилности студената сврстане су у три категорије:

  • студент – за студенте који су завршили најмање 2 семестра на матичној институцији. Стипендије се додељују за најмање три месеца
  • краће мобилности студената (short-term student) - предвиђена за студенте који желе да спроведу истраживања за завршни рад/дисертацију. Минимално трајање ове врсте мобилности је један месец
  • краће екскурзије (short-term excursion) – за учеснике кратке групне мобилности (попут летње школе).

Мобилност наставног особља може трајати минимално пет радних дана (осим у случају летњих школа) уз обавезу 6 предавачких или менторских сати по радној недељи, а период боравка предавача често траје и месец дана.

Више информација о CEEPUS програму можете пронаћи овде (у секцији Мобилност у области образовања, Програм CEEPUS).

___________________________________________________________________________
 
ЗАШТО МОБИЛНОСТ?
 
  • Развој на личном и професионалном плану
  • Стручно усавршавање
  • Интернационално искуство
  • Усвршавање језичких компетенција
  • Стицање контакта и умрежавање
  • Велики плус у CV-ју за неке друге програме/стипендије
  • Велики плус при запошљавању
  • Путовање, самосталаност ... 
  • Јединствено искуство

Ако желите да учествујете у студентској мобилности, морате имати у виду да је неопходно детаљно и редовно претраживање свих web страница на којима можете пронаћи податке о стипендијама и роковима за пријаву. Процедура и начин пријаве разликује од институције до институције, од програма до програма, а ЦзРК је ту да вас информише и пружи подршку у реализовању вашег каријерног плана.

Правилник о реализацији и процедурама признавања мобилности студената и ЕСП бодова можете погледати овде

Приручник о мобилности студената можете погледати овде.