Можда је за почетак најбоље да од својих колега чујете шта је то мобилност, зато погледајте овај кратак видео

 

ШТА ЈЕ МОБИЛНОСТ СТУДЕНАТА?

Под појмом мобилност подразумевамо академску мобилност, која се односи на студенте и запослене у области високог образовања, који одлазе на неку другу високошколску институцију у својој или некој страној земљи, на одређено време.

ИСТОРИЈА МОБИЛНОСТИ

Један од најстаријих програма је Ерасмус (EuRopean Community Action Scheme for the Mobility of University Students) - пројекат Европске уније за размену студената који је покренут 1987. Програм је назван по холандском филозофу Десидеријусу Ерасмусу, који је живео и радио у бројним местима широм Европе, желећи да стекне више знања и искуства.
Мало статистике: 2006. преко 150,000 студената, односно 1% европске студентске популације је учествовало у програму. У протеклих 20 година, преко 2 милиона студената је користило Ерасмус стипендије, а циљ Европске комисије је да се до 2012. достигне број од 3 милиона.

О Ерасмус Мундус програму

Ерасмус Мундус је програм подршке сарадњи и мобилности у високом образовању кроз промовисање најквалитетнијих европских мастер и докторских студија. Програм има за циљ унапређење квалитета високог образовања и међукултурног разумевања кроз сарадњу са партнерским земљама (земље које нису чланице ЕУ-a). Њиме се жели повећати атрактивност и препознатљивост европског високог образовања широм света и Европска унија као један од центара изузетности. Конкретније речено, програм функционише тако што студентима и наставно-научном особљу из свих земаља света даје могућност уписа тј. укључивања у постдипломске студије на високо-школским институцијама Европске уније и обратно тј. омогућава се мобилност студената и наставника из ЕУ у партнерске земље. Европска унија обезбеђује стипендије како за држављане партнерских земаља који су примљени на Ерасмус Мундус мастер и докторске студије у земљама Европске уније, тако и за ЕУ држављене који ће студирати на партнерским универзитетима.

Сви Ерасмус Мундус мастер и докторски програми воде ка добијању двоструке или вишеструке дипломе пошто је студирање на барем два универзитета унутар конзорцијума обавезно.

"Ерасмус искуство"- културни феномен

 • За многе прва прилика да живе и студирају у иностранству
 • Поред образовног, има и друштвени и културолошки аспект → прилика да се учи, али и да се социјализује.
 • У СV-ју је то нешто што се оцењује као велики плус, јер само та једна реч објашњава читаво интернационално искуство

Мобилни студенти се обично деле на 2 групе:

 • free-movers
 • program students
 1. exchange student/Студент на размени
 2. degree student/студент који по завршетку програма добија дипломуprogram students

Мало статистике: по подацима из 2006. године 20% студената студира ван своје земље. Немачка и Француска су прве дестинације за наставак студија.

Free-movers су студенти који путују потпуно на своју иницијативу

 • Студент се пријављује за стипендију на неки од универзитета у иностранству појединачно и самостално, што значи да његова матична установа није део неког текућег партнерства (универзитетска мрежа, пројектна мрежа, итд).
 • Он/она самостално припрема пријаву, без институционалне подршке. Одабереш универзитет тј. факултет, провераваш који услови се односе на интернационалне студенте, шта је потребно од документације и да ли постоје неке стипендије које интернационални студенти могу да користе

  Programme students су студенти који користе неки од програма за размену студената на нивоу катедре, факултета, универзитета, на институционалном или националном нивоу (Ерасмус, Ерасмус Мундус, Fulbright, UGRAD...)
 • Програмски студент може похађати комплетан студијски програм - degree student или може бити студент на размени - exchange student

  Студент који стиче диплому ће се регистровати на универзитету у иностранству.
 • Углавом се ради о студијама на постдипломском нивоу, дакле мастер или докторске студије.
 • То значи да се ови студенти уписују на неки мастер или пхд програм и немају више никакве везе са матичним факултетом.
 • Студент завршава комплетне студије у иностранству и стиче диплому универзитета на коме је студирао/ла.

  Ако си студент на размени, онда си студент (званично регистрован на матичном универзитету/ факултету) који ће привремено живети и студирати у другој земљи где ће похађати курсеве/предавања или бити укључен/а у друге академске активности.
 • То значи да си и даље студент свог универзитета, који на размени проводи 1 или 2 семестра на неком од универзитета у иностранству, а онда се враћаш назад и завршаваш студије на матичном факултету.
 • Од тзв. host- institution (факултет на ком си током размене) добијаш листу полозених испита/или твојих академских активности
 • Матични универзитет/факултет (home-institution) је тај чију диплому стичеш по завршеном студирању.

 

ЗАШТО МОБИЛНОСТ?

 • РАЗВОЈ НА ЛИЧНОМ И ПРОФЕСИОНАЛНОМ ПЛАНУ
 • СТРУЧНО УСАВРШАВАЊЕ
 • ИНТЕРНАЦИОНАЛНО ИСКУСТВО
 • УСВРШАВАЊЕ ЈЕЗИЧКИХ КОМПЕТЕНЦИЈА
 • СТИЦАЊЕ КОНТАКТА И УМРЕЖАВАЊЕ
 • ВЕЛИКИ ПЛУС У ЦВ-У ЗА НЕКЕ ДРУГЕ ПРОГРАМЕ/СТИПЕНДИЈЕ
 • ВЕЛИКИ ПЛУС ПРИ ЗАПОШЉАВАЊУ
 • ПУТОВАЊЕ, САМОСТАЛАНОСТ ... 
 • ЈЕДИНСТВЕНО ИСКУСТВО

Ако желите да учествујете у студентској мобилности, морате имати у виду да је неопходно детаљно и редовно претраживање свих wеб страница на којима можете пронаћи податке о стипендијама и о роковима пријаве за стипендије. Већина пријава се врши онлине. Процедура и начин пријаве разликује од институције до институције, од програма до програма, али ЦзРК је ту да вас мотивише, информише и да вам помогне.

Правилник о мобилности студената Универзитета у Крагујевцу можете видети овде: pravilnik-o-mobilnosti.pdf

 Приручник о мобилности студената можете видети овде: mobilnost-web.pdf