ДААД Истраживачке стипендије – једногодишње стипендије

Стипендије су намењене за истраживање и усавршавање на државним и државно признатим високообразовним институцијама, као и истраживачким институтима у Немачкој.

За овај програм могу конкурисати докторанди и млади научници (који ће најкасније до почетка коришћења стипендије завршити мастер или у изузетним случајевима основне студије), као и кандидати који су већ завршили докторске студије (постдокторанти).
 
Трајање програма: 7 – 10 месеци (селекциони комитет одлучује о дружини трајања стипендије у зависности од конкретног пројекта и радног плана кандидата).
 
Висина стипендије зависи од академских квалификација кандидата. Стипендија покрива месечну новчану накнаду, трошкове здравственог осигурања и осигурања од повреда, трошкове пута, једнократни додатак на конто истраживања. 
 
Услови које кандидати морају испунити:
 
  • Кандидат не би требало да је стекао диплому мастер студија пре више од 6 година.
  • Ако је кандидат докторирао, докторске студије не би требало да је завршио пре више од 2 године. 
  • Услов за докторанде – не би требало да су започели израду доктората пре више од 3 године.
  • Кандидати који су у време пријаве боравили у Немачкој дуже од 15 месеци, немају права да конкуришу за ову стипендију.

Познавање језика: Захтевани ниво познавања језика зависи од студијског плана и предмета: у области уметности, друштвених наука и права – захтева се добро познавање немачког језика; за природне науке и инжењерство – прихватљиво је добро познавање енглеског језика, уколико се енглески језик говори на институту домаћину програма.

Почетак стипендије: 01. октобар 2017. 

Рок за пријаву: 15. новембар 2016. године
 
Више информација о овом програму и начину пријаве можете наћи на званичном порталу Немачке службе за академску размену (ДААД) на српском и немачком језику.
 
Извор: najstudent