Овогодишње Онлајн априлске радионице пратило преко 1300 студената

 Месец април у календару Центра за развој каријере и саветовање студената био је резервисан за програм онлајн радионица за студенте и дипломце Универзитета у Крагујевцу.

Програм је био конципиран тако да учесницима пружи релевантне информације и пренесе искуства значајна за развој каријере, пружајући тако подршку развоју знања и вештина које ће им бити од значаја како током студија, тако и приликом изласка на тржиште рада. У жељи да се традиција Априлских радионица не прекине, Центар за развој каријере је организовао седме Априлске радионице у онлајн облику. 

 

За овогодишње Онлајн априлске радионице владало је велико интересовање студената, будући да је путем Cisco платформе преко 1300 студената Универзитета у Крагујевцу пратило 11 радионица. Реч је о рекордном броју студената и дипломаца који су слушали и активно учествовали на радионицама, будући да су и студенти са дислоцираних факултета Универзитета у Крагујевцу овога пута могли да прате традиционалне Априлске радионице. Путем инстаграм налога Универзитета у Крагујевцу око 1000 корисника уживо је пратило стримовање радионица. 

 

Студенти и дипломци су били веома активни на радионицама и постављали су питања предавачима, на која су добијали веома корисне одговоре. Слушаоци су се упознали за златним правилима за писање CV-ја, мотивационог и пропратног писма, затим су могли да од представника FCA Srbija сазнају како изгледа потрага за послом из угла послодавца, у шта треба улагати, како се успешно представити на интервјуу и како избећи најчешће грешке, као и о начину на који изгледа процес селекције кандидата у међународној компанији. На радионици која се бавила Вештином презентовања студенте и дипломце  је интересовао начин на који могу сузбити трему и вежбе дисања, а на радионици која се бавила Управљањем временом било је речи о најважнијим тачкама за успешно управљање временом и о алатима који могу бити корисни различитим типовима личности, како би на најефикаснији начин остварили своје циљеве. 


Студенти и дипломци Универзитета у Крагујевцу су имали прилику да сазнају многе информације и савете везане за област комуникације, и то: о препрекама у кумуникацији, о начинима на које је могуће бити успешан у комуникацији, о основним параметрима успешне комуникације, о техникама ефикасне комуникације, о асертивном приступу, о реактивном и проактивном приступу, као и о начинима на које је могуће уверити саговорника. На радионици која се тицала, такође, успешног комуницирања приликом запослења или продаје неке своје идеје првом човеку компаније, предавач  је инспиративним предавањем, из перспективе искусног мотивационог говорника, говорио о карикама у комуникацијском каналу, о јавном наступу, страховима, циљевима, о разлици између мисије и визије и о разлици између обавеза и приоритета. Такође, било је речи о самоспознаји, самовредновању, самомотивацији и, најзад, о савршеној реченици о себи на разговору за посао. 


Слушаоци су могли много корисних савета да чују на тему писања пројеката, и то: о значају планирања, о томе који су кључни елементи сваког пројектног предлога, о задацима предлога пројекта, о фазама анализе (SWOT анализа, анализа проблема, мера, стратегија), о дрвету проблема, о општим и специфичним циљевима, о ризицима, о матрици логичког мишљења, о томе шта занима донаторе, о важности одрживости пројекта у будућности итд. 

 

Било је, такође, речи о вештинама академског писања, односно о законитостима научног стила, као и о најчешћим грешкама и саветима за писање академског рада. На презентацији Еразмус+ програма мобилности говорило се о детаљима активног конкурса за мобилност студената са Универзитета у Крагујевцу, односно о току пријаве, евалуацији, селекцији и размени на неком од партнерских универзитета из Европе. Студенти и дипломци који су заинтересовани за дигитални маркетинг, имали су прилику да чују о могућностима које пружа дигитални свет, будући да као такав може определити  или усавршити њихов будући позив. На последњој у низу Онлајн априлских радионица, са HR Mind Group било је речи о Ваннаставним активностима, о волонтеризму, о интервјуу за посао, као и о конкретним питањима и одговорима на ту тему. Поред Milanović Industries Group и FCA Srbija, учесници на радионицама били су и BiznisLink, Развојни бизнис центар, Balance Consulting, Studio Rethas, као и проф. др Биљана Влашковић Илић (Филум), Нина Недељковић (Браво радио) и запослени у ЦзРК.

 

Тим Центра за развој каријере и саветовање студената и Универзитет у Крагујевцу захваљују се на сарадњи свим предавачима на овогодишњим Онлајн априлским радионицама. Електронске потврде о учешћу на Онлајн априлским радионицама добиће у наредном периоду сви предавачи, као и студенти и дипломци Универзитета у Крагујевцу.