Расписан конкурс за избор најбољих студентских радова о ЕУ 2024

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије расписује наградни конкурс за избор најбољих студентских радова о европској интеграцији и процесу приступања наше земље Европској унији. Циљ овог наградног конкурса је да непосредно укључи младе у отворену аргументовану дебату о битним аспектима приступног процеса и чланства Републике Србије у Европској унији.

Конкурс је отворен за студенте основних академских и мастер академских студија свих универзитета у Републици Србији.
 
Радови би требало да одговоре на једно од шест питања:
  • „Ипак се креће!" или „Ипак се креће?" процес приступања Западног Балкана и Републике Србије Европској унији: може ли Србија остати и опстати ван ЕУ?
  • ЕУ и родна равноправност
  • Економске користи и изазови европске интеграције Србије
  • План раста ЕУ као прилика за приближавање Западног Балкана Европској Унији
  • Владавина права у светлу актуелне преговарачке методологије ЕУ: могућност за напредак Републике Србије?
  • Зашто кризе учвршћују ЕУ?

Комисија састављена од професора Универзитета у Београду процењиваће квалитет пристиглих радова, а за ауторе три најбоља предвиђени су хонорари у износу од 110.000, 80.000 и 60.000 динара. Поред три најбоље рангирана, Министарство ће у електронском зборнику студентских радова објавити и остале радове који испуне критеријуме. Поред новчаних награда које додељује Министарство за европске интеграције, ове године у сарадњи са Центром Велика Европа Института Жак Делор из Париза и Амбасадом Републике Француске у Србији, први пут у оквиру овог конкурса биће додељена и посебна награда – „Жак Делор“, која подразумева финансирање (пут и дневнице) студијске посете Паризу за једног аутора.

Рок за слање радова је 1. јул 2024. године.
 
Више информација о конкурсу доступно је овде.