Еразмус+ пројекти мобилности у области високог образовања 

Размена студената са институцијама из Партнерских земаља: КА107

У складу са потписаним Уговором о додели наменских бесповратних средстава између Универзитета у Крагујевцу и Фондације Темпус, Универзитет у Крагујевцу расписује Конкурс за Еразмус+ стипендирану мобилност студената у сврху учења у партнерским земљама.
 
На конкурс се могу пријавити студенти свих нивоа академских студија Универзитета у Крагујевцу и то за студентску размену у сврху учења у минималном трајању од 3, односно максималном трајању од 5 месеци.

РОК ЗА ДОСТАВЉАЊЕ ПРИЈАВА: 07. април 2022. године

Важне напомене:
1.Студентска размена у сврху учења реализоваће се у зимском семестру академске 2022/23. године
2. Листу универзитета за које можете да се пријавите за размену и у оквиру којих студијских области погледајте ОВДЕ
3.Студенти имају право пријаве на максимум два универзитета. У пријавном формулару је то дефинисано као први и други избор. У том случају студент је у обавези да достави мотивационо писмо и уговор о учењу за обе изабране институције. Студент може бити одабран за стипендију само за једну од две достављене пријаве.
4. Уколико се на конкурс пријављује студент са инвалидитетом, неопходно је да, поред обавезне пријавне документације, достави и доказе који потврђују инвалидитет кандидата.
5. Приликом припреме уговора о учењу студент даје предлог предмета које би слушао и полагао током мобилности (у збиру између 20 и 30 ЕСПБ). Приликом попуњавања предлога Уговора студент је у обавези да консултује Еразмус+ координатора на свом факултету. Контакт подаци свих Еразмус+ координатора на Универзитета у Крагујевцу доступни су на сајту Универзитета.
6. Уколико не поседујете званичан сертификат о познавању енглеског језика и/или језика на коме ће бити реализована мобилност, потврду може издати и предметни наставник или школа страних језика. Молимо преузмите форму. Минималан ниво познавања страног језика, на ком ће се реализовати мобилност, је Б1. Уколико се пријављујете за мобилност на једном од универзитета из земаља са којима нема језичке баријере, достављате само потврду о познавању енглеског језика.
7. По завршетку Конкурса, Одељење за међународну сарадњу Универзитета у Крагујевцу врши техничку проверу достављене документације. Комисија за реализацију програма мобилности студената Универзитета у Крагујевцу врши академску процену свих пријава у складу са Правилима и условима за евалуацију и селекцију студената, наставног и ненаставног кадра Универзитета у Крагујевцу за мобилност у оквиру Еразмус+ програма и прави коначну ранг листу пријављених кандидата. Приликом евалуације пријава предност ће бити дата кандидатима са инвалидитетом.
8. Ранг листе се у виду номинације достављају партнерским институцијама које доносе коначну одлуку о селекцији кандидата. Сви селектовани кандидати ће путем е-поште добити смернице и информације о даљим корацима који се тичу реализације размене.
9. Пријаве које нису достављене до наведеног рока и/или су непотпуне неће бити узете у разматрање. 

Информације о стипендији и студијском боравку и додатне напомене:
 
 

  

Месечни износ стипендије

Путни трошкови

700  ЕУР

Износ финансијске подршке за путне трошкове зависи од удаљености између Универзитета у Крагујевцу и жељене институције.

  •  
  • Здравствено осигурање: Трошак обавезног здравственог осигурања у току трајања мобилности није покривен стипендијом у оквиру програма Еразмус+ КА107. Селектовани кандидати су у обавези да самостално обезбеде одговарајуће здравствено осигурање.
  • Путни трошкови: Селектовани студенти имају право на финансијску подршку за трошкове путовања који се обрачунавају путем даљинара и подразумева трошкове повратног пута.
  • Уколико је селектовани кандидат студент са инвалидитетом, студент може остварити право на рефундацију прихватљивих стварних трошкова насталих током периода мобилности, и то подношењем додатне документације. Више информација погледајте ОВДЕ.

Конкурс за пријаву студената за мобилност у сврху учења 
10. март – 07. април 2022.

Пријавну документацију можете послати електронским путем на erasmusKA107@kg.ac.rs
са назнаком: Пријава на конкурс СМС Ка107

Уколико имате питања, можете нас контактирати путем мејла: erasmusKA107@kg.ac.rs

Молимо све кандидате да испоштују техничке елементе за достављање пријаве.