Почела Студентска летња стручна пракса Универзитета у Крагујевцу и Града Крагујевца

Студенти Универзитета у Крагујевцу
од данас на пракси у институцијама
чији је оснивач Град Крагујевац

Пријемом за одабране кандидате, студенте завршних година основних, интегрисаних и мастер академских студија факултета Универзитета у Крагујевцу, који је одржан 3. јула 2018. године у Скупштини Града, почео је овогодишњи програм Студентске летње стручне праксе Универзитета у Крагујевцу и Града Крагујевца. 

У току јула и августа, студенти Универзитета у Крагујевцу биће у прилици да обаве праксу у трајању од месец дана у органима локалне самоуправе, јавним и јавно комуналним предузећима и установама чији је оснивач град Крагујевац. 

Студентска летња стручна пракса реализује се на основу споразума између Универзитета у Крагујевцу и Града Крагујевца од академске 2012/13. године, уз подршку и организацију Студентског парламента Универзитета, Центра за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу и Канцеларије за младе. 

На пријему за полазнике праксе, присутне је поздравио Стефан Никезић - помоћник градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи, подсетивши да је ове године понуђено 130 слободних позиција у десет Градских управа и 18 установа и предузећа чији је оснивач град Крагујевац. „Овај програм праксе одлична је прилика да своје стечено теоријско знање усавршите у пракси и да се уз помоћ ментора оспособите за будуће послове” истакао је Никезић.

У име ректорског колегијума Универзитета у Крагујевцу студенте је поздравила проф. др Мирослава Петровић-Торгашев – проректор за научноистраживачки рад, која је похвалила иницијативу студента да се кроз праксу упознају са делом активности које ће обављати у оквиру своје професије. “Захваљујући вашом заинтересованошћу да учествујете у овом програму праксе - корак сте испред колега који то нису учинили. Универзитет и Град овај програм спроводе већ шест година и надам се да ће у наредним годинама број пријављених студената бити већи јер је ово изванредна прилика коју не треба пропустити“ поручила је проректорка Петровић-Торгашев присутним студентима.

За стручну праксу пријавили су се студенти шест факултета Универзитета у Крагујевцу, од којих ће 29 кандидата обавити праксу. По завршетку праксе, студенти ће израдити извештај, добити оцену ментора и сертификат о пракси, која ће сведочити о употребљеном теоријском знању, стеченом искуству и вештини.

У оквиру пројекта Trans2Work намењеном студентима са инвалидитетом, у програму летње стручне праксе у Крагујевцу учествују и студенти Универзитета у Сарајеву и Универзитета у Бањој Луци. Универзитет у Крагујевцу, као један од партнера на пројекту, учествује у припреми и унапређењу институција високог образовања у погледу пружања подршке студентима са инвалидитетом у њиховој транзицији од факултета до радног места коришћењем и праћењем стандарда и политика Европске Уније. У оквиру поменутог пројекта, четири студента Универзитета у Крагујевцу обавиће двомесечну праксу у Црној Гори и Босни и Херцеговини.